"Cats are mysterious kind of folk - there is more passing in their minds than we are aware of…"
Sir Walter Scott


De Brits korthaar wordt wel liefhebbend "Teddybeer" genoemd door zijn aanbidders. Anders als dat dit koosnaampje doet vermoeden is de Brits Korthaar niet alleen een kat om te knuffelen. De Brits Korthaar is een ongecompliceerd, vriendelijk ras met een evenwichtig en aanhankelijk karakter. Hij past zich makkelijk aan, leert snel, bezit een robuust lichaam en vereist weinig vachtonderhoud. Het is geen wonder dat dit ras een van de populairste rassen is!

De Brits Korthaar is een zeer sterk ras. Hij kan zich zeer snel aanpassen aan nieuwe situaties zonder zijn interesse in uiteenlopende zaken op te geven. De Brits korthaar houdt van kinderen en houdt ervan dicht bij de mensen te zijn zonder zich op te dringen, doch is hij net zo toegewijd als een hond. Deze kat is een rustige huisvriend. Dit ras is nooit humeurig en kan de humor van bepaalde zaken wel inzien. Beide sexen kunnen over het algemeen goed samen met honden en andere huisdieren leven als ze op de goede wijze met elkaar zijn geïntroduceerd.

Een Brit houdt erg van spelen en kan uren zoet zijn met een muisje, balletje of propje papier. Een Brit heeft beweging nodig om goed in conditie te blijven en een krabpaal is eigenlijk een must. Een Brit blijft tot op hoge leeftijd speels.

Sommige kleuren zoals de zilver kleuren (zilver tabby, zilver shaded ed.) zijn vaak wat levendiger en temperamentvoller. De zachtere karakters komen vaak voor onder de verdunde kleuren zoals blauw, lilac en creme.

De Britten hebben de gewoonte nieuwe bezoekers uitgebreid te inspecteren en terwijl ze dit doen geven ze vaak wat knuffels weg. Nadat deze behoefte bevredigd is, loopt de kat koninklijk weg en gaat rustig de bezoeker zitten bekijken op een respectvolle afstand.

De Brits korthaar staat bekend om zijn intelligentie en grote leercapaciteit. Ze hebben een uitstekend geheugen. Als ze eenmaal geleerd hebben hoe ze een deur moeten openen, dan zullen ze dit niet meer vergeten.

Als dit ras eenmaal gewend is aan een dagelijkse routine dan zullen ze erop staan dat je je houd aan deze routine.

Over het algemeen zijn volwassen Britten moedig en niet snel bang. In panieksituaties blijft de Brit vaak verbazend rustig.

Kortom, de Brits korthaar is een perfecte familiekat!


De rasstandaard van de Brits Korthaar (bron: www.nokk.nl)

De Brits Korthaar en de Brits Langhaar zijn compact gebouwde, robuuste katten met een ronde kop, brede borst en een in verhouding vrij kort, massief lichaam.
Het zijn gespierde katten met een alerte uitstraling en een perfecte conditie.

KOP
Ronde kop met volle wangen en een brede, ronde schedel.
De beenderstructuur geeft de kop een rond aanzien. Geen pinch of vierkante snuit.
Van voren gezien is de neus kort, breed en recht. Van opzij gezien vertoont de kop een afgerond voorhoofd overgaand in een korte, rechte neus. Deze overgang vertoont een lichte glooiing. Hij mag niet te geprononceerd zijn. Een volle, stevige en brede kin is essentieel. Het gebit moet sluiten.
De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht.

OREN
Klein, breed aan de basis en afgerond aan de bovenzijde, zodanig ver uit elkaar geplaatst dat ze de ronde contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van de oorschelp is goed behaard, de binnenkant niet te overvloedig.

OGEN
Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst.

OOGKLEUR
Koperkleurig, oranje of intens goudkleurig.
Effen Wit: ook blauw of odd-eyed.
Parti-colour, Harlekijn en Van: oranje, blauw en odd-eyed.
Silver tabby's: groen of koperkleurig,
Black-, blue-, chocolate-, lilac-, cinnamon-, fawn-, silver tipped/shaded en golden tipped/shaded: groen.
Overige kleuren silver tipped/shaded: koperkleurig, oranje of intens goudkleurig.
Colourpoints: duidelijk helder blauw, hoe donkerder hoe beter.

NEK
De nek is kort en dik.

LICHAAM
Compact lichaam met een brede, diepe borst en een korte, rechte rug, laag op de poten.
De romp is even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

POTEN en VOETEN
Poten: kort, recht en stevig.
Forse ronde voeten.

STAART
Stevige, vrij korte staart, breed aan de basis en met een rond uiteinde.

VACHT BRITS KORTHAAR
Een korte, stevig aanvoelende vacht,  dicht ingeplant en veerkrachtig.
De ondervacht is slechts iets korter dan de bovenvacht.

KLEUR EN AFTEKENING

EFFEN
Vachtkleur: De vacht is egaal van kleur zonder ghostmarking en goed doorgekleurd, vrij van witte haren met uitzondering van de witte Brits Korthaar/Brits Langhaar.

Blauw
Vachtkleur:  licht tot middelblauw
Neusleer en voetzolen: blauw

Lilac
Vachtkleur:  roze-achtig grijs.
Neusleer en voetzolen: roze-grijs

Voor de volledige beschrijving zie www.nokk.nl